Något köpt, något lagat

Ägg- och tryffelpizza

Engelsk frukost fast på italienska borde bli pizza med pancetta, ägg och riven tryffel 🙂

Anordna ett pizzaparty, köp färdiga pizzadegar från din lokala finpizzeria. Bor du i Stockholm beger du dig till Cajsa Wargs båda butiker (Söder & Vasastan) eller till Carls Deli i Hötorgshallen som saluför Blooms Bageris superdeg som läggs ut i butik från torsdagar. Du kan säkert också köpa direkt från Blooms BageriSankt Paulsgatan 24 (vid Mariatorget). Degen har smått fantastiska egenskaper som gör att du kan känna dig som en äkta pizzaiolo för det facila priset av 15 kr/deg. Men kavla den inte vad du än gör!

Bra att ha: Baksten och pizzaspade. (Tips på pizzaspade | Tips på baksten)

Råvaror till 4 pizzor:

4 st ogräddade pizzadegar
1 burk passerade tomater av bättre sort
150 gr skivad Pancetta
4 st ekologiska ägg
en bit tryffel (vit albatryffel eller svart sommar- eller vintertryffel) eller använd tryffelolja
300 gr riven eller skivad ost av typen färsk pecorino (som är mjuk), Hushållsost, scamorza eller Fior di Latte
I dl hackad gräslök
Flingsalt

Beredning:

  • Förvara degen i kylen och ta fram den en timme innan du ska leka pizzabagare.
  • Mjöla arbetsplatsen.
  • Lägg ut en deg och börja med att trycka ut den med hjälp av fingarna tills du blir så stor och rund du kan. Obs! Tryck inte på degkanten eftersom du vill få den godaste pizzakanten.
  • Lyft upp degen och lägg den på ovansidan av dina händer och börja sedan sträcka ut degen med hjälp av att sära på fingrarna. Lägg ner degen med jämna mellanrum på det mjölade bordet om den börjar bli kladdig. Kolla på denna film (men kavla inte).
  • Nu är det dags att fördela tomatsåsen, använd baksidan på en träslev (eller vanlig metallsked). Addera gärna lite salt också.
  • Osten. Ja, här kan det bli svårt. Använd endast rumstempad ost. Använd inte buffelmozzarella -eller mozzarellabollar. Dessa innehåller mycket vatten och eftersom din ugn antagligen inte håller 500 grader (där det räcker att grädda i 90 sek) kommer du få en vattenpöl istället för en god och trådig ost. Vårat tips att att använda den klassiska pizzaosten Fior di Latte eller Scamorza (rökt eller naturell). Det går faktiskt lika bra med vanlig hederlig svensk hushållsost. Men kom ihåg; rumstempererade råvaror.
  • Sätt in pizzan i en 250 gradig ugn (där stenen värmts under cirka 45 min och den ska vara placerad i botten på ugnen)
  • Knäck över ägget och grädda pizzan tills den fått fin yta.
  • Ta ut pizzan och lägg på pancettan och riv över tryffel och salta gärna lite extra på ägget (ägg älskar ju salt).
  • Njut och börja om från punkt ett 🙂 Att servera lite mozzarella vid sidan om gör inte ont.

Vintips


El Coto de Imaz Reserva – Kryddigt och mustigt

Ett balanserat rödvin på druvan tempranillo. Vinet har en utvecklad och kryddig smak med tydlig fatkaraktär med inslag av mogna blåbär, plommon, vanilj och viss kryddighet.

El Coto de Imaz Reserva →

 

mars_2

 

NKNL

Hej!

Här inne finns info om alkohol. Du måste vara minst 25 år besöka oss..