Något köpt, något lagat

Cecina de Leon med getostkräm

Om du har besökt Spanien har du kanske hört talas om Cecina de Leon – rökt och lufttorkat nötkött. Det är nästan lika känt som Serrano och Pata Negra, fast kanske inte utanför Spanien. Vissa delibutiker saluför köttet, vi köpte våran på Mi Piace i Sickla Köpkvarter. Cecina de Leon är en ursprungsskyddad charkprodukt och likt den italienska parmaskinkan (Prosciutto di Parma) får den endast tillverkas i ett specifikt område. Vad gäller Cecina får den endast produceras i och runt provinsen Leon i nordvästra hörnet av Spanien. CdL har en lång tradition, skrifter talar om 2 500 år. Köttet röks manuellt och tack vare provinsens mikroklimat lämpar sig Leon att mognadslagra alla möjliga olika charkuterier.

Här kommer en perfekt tapas till vårens varma eftermiddagar i solen med ett gäng vänner. Serveras självklart med ett glas kallt rosé!

Råvaror till 4 personer:

200 gram skivad Cecina de Leon (italienska Breasola fungerar också bra)
150 g Chèvre (skär bort kanterna)
1.5 dl Mascarpone
Flingsalt
Lite olivolja

Goda tillbehör:

Spanska lättsaltade chips
Rostade Valenciamandlar
Surdegsbaguette
Olivolja
Oliver

Beredning: Mixa chèvre och mascarpone till en slät kräm. Vill du ha mer eller mindre getostsmak – smaka av med getost. Lägg upp Cecina de Leon (eller bresaola) på en stor tallrik. Klicka eller spritsa ostkrämen på några ställen på tallriken. Garnera med några Valenciamandlar och olivolja och lite flingsalt. Serveras som det är eller med spanska lättsaltade chips, bröd, oliver och mer ostkräm. Mi Piace I Sickla Köpkvarter har de Cecina de Leon, spanska chips, oliver och olivolja.

Vintips

Coto Vintage Rosado – Torrt, friskt och fruktigt

Ett matvänligt rosévin gjort på druvan tempranillo och lite garnacha. Torr, frisk smak smak med inslag av hallon, jordgubbe och röda vinbär.

Coto Vintage Rosado →

april_1

 

NKNL

Hej!

Här inne finns info om alkohol. Du måste vara minst 25 år besöka oss..