Något köpt, något lagat

Enkel tapas med Sobrasada

Sobrasada den spanska bredbara salamin, oerhört användbar och framförallt god – testa att smaksätta en gryta eller varför inte köttfärssåsen. Sobrasadan tillsätts med fördel precis innan servering eller vid bordet. Hittar du inte Sobrasada passar den kalabriska Ndujan precis lika bra.

Sobrasada är en rå bredbar korv gjord på fläskkött och den härstammar ursprungligen från Mallorca. Sobrasadan är mald och kryddad med bland annat paprika som ger en riktigt röd och fin färg. Korven stoppas och hängs sedan för att torka. Benämningen sobrasada kommer från det italienska ordet mald (sopressa). I Spanien äter man den som den är, lätt grillad eller på ett gott bröd men det finns många användningsområden.

Råvaror (4 pers)

2 hg Sobrasada eller Nduja
1 zucchini
1 burk färdigrillad paprika
2 baguetter (vitt bröd)
Olivolja
Salt
Spanska salta chips
Spanska bordsoliver

Beredning

Slanta zucchinin och grilla i stekpanna med olivolja tills de mjuknat och fått lite färg. Lägg upp en skål tillsammans med den färdiggrillade paprikan som du strimlat grovt. Skär brödet i skivor och stek i olivolja till du får en fin rostad yta. Värm sobrasadan lätt i en stekpanna. Servera genom att lägga en bit sobrasada på varje brödskiva, garnera med de grillade grönsakerna, en skätt god olivolja och en uns salt. Serveras gärna med salta spanska chips och oliver.

 

Vintips


El Coto Crianza – Ungt, kryddigt och mustigt

Ett kryddigt och mustigt rödvin med fatkaraktär. Inslag av muskot och körsbär. Druvan är tempranillo och vinet lagras i två år, minst ett år på ekfat.

El Coto Crianza →


sobrasada

 

NKNL

Hej!

Här inne finns info om alkohol. Du måste vara minst 25 år besöka oss..