Något köpt, något lagat

Franzéns Nürnberger Rostbratwürst mit Sauerkraut

En av de mest klassiska tyska korvarna är Nürnberger Rostbratwürst – med lite drygt 600 år av historia bakom sig. Den är smal och får enligt de tyska ursprungsregler inte vara längre än 7-9 cm. Kristofer Franzén stoppar och kryddar sin egen variant och den är helt fantastisk. Har du vägarna förbi Enköping/Örsundbro tveka INTE att svänga förbi gårdsbutiken och titta efter vilka produkter som pryder kyldisken just idag. Chansen är stor att du hittar Nürnberger Rostbratwürst, olika salsiccias, speck, flott och annat gott! Har du tur finns även sidfläsket och kanske lite lufttorkad skinka som håller samma kvalitet som den allra finaste Culatello – Kristofer är en man som kan sitt fläsk.

nurnberger

En av de traditionella rätterna i Tyskland är korv med sauerkraut. Kristofer menar att Nürnberger Rostbratwürst är alldeles perfekt till ändamålet då maträtten för området Franken (där Nürnberg är största stad) i södra Tyskland är vad spettekaka är för skåningarna. Det går dessutom snabbt att laga till om du köper en färdig surkålsburk. Kristofer tycker dock att det behövs fräsas lite sidfläsk som sedan tillförs surkålen tillsammans med en skvätt vitt vin – gärna av det vinet du har för avsikt att dricka till. Annars passar en öl väldigt bra till såklart!

 

 Franzéns Nürnberger Rostbratwürst mit Sauerkraut

4 stycken korvar per person. Minst.
Surkål så det räcker. Gör din egen egen efter Kristofers recept eller köp färdig. Tistelvinds är okej likaså har Mi Piace i Sickla en god variant.
Sidfläsk, gärna Kristofers.
En skvätt vitt vin.
Din favoritsenap
Ditt favoritbröd

Den här rätten är som gjord till höstsolens timmar på baksidan av huset eller lägenhetsbalkongen i goda vänners lag. Kanske med lördagens tyska fotbollsmatch i bakgrunden, kanske utan. Vill du vara extra lyxig frittar du lite lök som för pryda anrättningen men det som sätter pricken över i:et är Franzéns korvar.

nurnberger-web-2

Såhär gjorde Kristofer: Skiva sidfläsket och fräs i kastrullen du tänkt använda till surkålen.

nurnberger-web-4

När fläsket fått lite färg och släppt all sin goda smak häller du ned surkålen i kastrullen och slår på en redig skvätt vitt vin.

 

Låt detta sjuda i cirka 30-45 minuter. Under tiden steker du upp korven, dricker lite vin, snackar lite fotboll… eller hur det var bättre förr.

nurnberger-web-5

När det är dags att servera fyller du en skål med senap, skivar brödet och ställer fram alltsamman på bordet och njuter tillsammans.

nurnberger-web-7


Vintips


El Coto Blanco – Torrt, lätt och avrundat

Torrt vitt vin med ungdomlig och lätt karaktär. Vinet har en frisk och fruktig smak med inslag av päron och citrus.

El Coto Blanco →

 

NKNL

Hej!

Här inne finns info om alkohol. Du måste vara minst 25 år besöka oss..