Något köpt, något lagat
© Alex Giaconimi

Hagby Gård – en annan sorts kyckling

Färden går till Hagby Gård i Västerås. För en gångs skulle denna sommar är det faktiskt lite regnigt men lyckligtvis ska jag besöka slakteriet (inomhus) som är beläget straxt utanför Västerås. Det slår mig nu, när jag för tredje gången reser norrut från södra Stockholm, att det är i Uppland det händer nuförtiden. Ängsholmens Gårdsmejeri, Franzéns Charkuterier och Hagby Gård befinner sig alla inom en radie av lite drygt 7 mil. En särdeles perfekt upptäcksresa vill jag påstå! Tipset om Hagby Gård fick jag av den lite annorlunda kokboken ‘Lite dyrare mycket bättre mat‘ som jag fick av eminente matbloggaren Pickipicki. Jag är evigt tacksam för det tipset.

hagby-8

Jenny Lundgren har drivit Hagby Gård sedan 2002 tillsammans med sin man Sven-Åke. Sven-Åke drev byggfirma men jobbar nu heltid på gården men hjälper ofta till i slakteriet varje måndag då cirka 500 kycklingar slaktas och styckas för vidare färd till restauranger/butiker – främst belägna i Stockholmsområdet. Just slakten är ett mycket tufft jobb, det ska gå snabbt och det ska gå rätt till. Blodet stänker, rinner och fjädrar flyger. Jenny förklarar att det är väldigt svårt att hitta personal till den här sortens manuella arbete men hon är väldigt glad att de som nu med flinka fingrar slaktar och styckar är oerhört duktiga. -Det är en bristvara att hitta bra personal i Sverige!

Nu när jag är hemma igen med några styckbitar i ryggsäcken beundrar jag hur snyggt och propert styckat allt är, skinnet är givetvis kvar på filén och utan blod, slafs och kladd som vi är vana vid när vi öppnar kycklingpaketet hemmavid.

hagby-4

Slakteriet och gårdsbutiken befinner sig alltså i Västerås men kycklingarna växer upp straxt utanför Köping hos Tomas Nestor som sedan 2004 är ansvarig för 80% av kycklinguppfödningen där. Övriga fågeldjur såsom ankor, kalkoner, gäss samt några kycklingar växer upp i Enköping vid Jenny och Sven-Åkes hem mitt ute i salladen. Tanken är dock att utöka kycklinguppfödningen på gården och de ska födas upp i flyttbara ‘tält’ precis som hos Tomas i Köping.

hagby-6

Broilern Cobb och Ross

Hagby Gård använder samma ras av kyckling som kycklinguppfödningsindustrin. Av olika skäl hävdas det att det endast går att föda upp broilerraserna Cobb eller Ross – industrin efterfrågar dessa eftersom de är framavlade att växa i en rasande fart. Från ägg till 1.6 kilo kyckling på 33 dagar. Dessutom finns det endast två kläckerier i Sverige och på Hagby köps nyfödda kycklingar från Kronfågels kläckeri. Jenny förklarar att det är i stort sett omöjligt att ta in långsamväxande raser eftersom kostnaderna för import, provtagning och karantän skulle bli astronomiska. Jenny har dock planer på att i liten skala börja med att ta fram en egen ras av kyckling (ovan föreställer tuppen av den nya rasen). Det ska bli mycket spännande att följa den utvecklingen!

hagby-3

hagby

En kyckling är en kyckling är en kyckling?

Men okej, om det är samma sorts kyckling som Kronfågel till exempel, vad är det då för skillnad på kyckling och kyckling, förutom priset, undrar du säkert?! Jenny berättar med inlevelse att det är flera faktorer som spelar in. På Hagby Gård lever kycklingen fritt. Vill den vara ute, går den ut, vill den gå in, går den in i något av de flyttbara tälten. Kycklingen får ett aktivt liv utan artificiellt ljus, men det är självfallet ännu fler faktorer som spelar in. Födan är en annan. Hagby Gård använder sin egen foderblandning – ekologiskt odlat utan fiskmjöl och antibiotika. Kycklingen får heller inte äta hur mycket den vill utan varje måltid är storleksanpassad. Detta får till följd att kycklingen växer hälsosamt. I kycklingindustrin äter kycklingarna konstant och rör sig väldigt lite om än alls vilket skapar sjukdomar och benproblem. Därför har det hävdats av experter att broilern (Cobb/Ross) inte kan leva ett ‘långt’ liv. Hagby Gård har bevisat motsatsen. 63 dagar mot industrins 33. När Hagbys kycklingar skickas till slakteriet väger de 2,800 gram till skillnad mot industrins 1,100 gram. Och när Hagby skickar kycklingarna den korta biten från Köping till Västerås så lastas de för hand med 6-7 kycklingar per bur istället för 12-14 stycken som burarna är anpassade för.

_U2A7000

Bäst i test!

En enig jury i ett test i tidningen Restaurangvärlden gav Hagby Gårds kycklingar Bäst i Test nu i våras bland många gårdskycklingproducenter – svenska som franska dito.

Visste du att när vi tävlar i matmästerskapet Bocuse d’Or ja då är det Jenny som får skicka sin kyckling till de svenska tävlingsdeltagarna. Fast den informationen får jag förstås dra ut Jenny. Jenny är nämligen bara intresserad av att föda upp kycklingar på sitt sätt.

© Alex Giacomini
© Alex Giacomini

_MG_0954

Om Hagby Gård

Produktion: 30 000 kycklingar per år. (Kronfågel slaktar 150 000 st per dag)
Försäljning: 60 procent till restaurang, 25 procent till handeln och 15 procent till konsument i gårdsbutik.

Besök gärna Gårdsbutiken / slakteriet i Västerås. (Karta här)

Öppet Onsdag – Fredag: 09.00 – 17.00

Övrig tid enligt överenskommelse

Andra butiker: NK Saluhall, Kajsa Warg… kika på hemsidan för hela listan.


Ge din närmsta bonde en chans!

Ta kontakt med din närmsta bonde eller lantbrukare. Möjligheten är stor att han eller hon redan har ett nätverk av trogna kunder – bli en du också! Vill du få reda på var din lokala gårdshandlare/köttbonde/gårdsmejeri finns är det numera enkelt med hjälp av sajten Gårdsnära (gardsnara.se). Varför inte planera in en utflykt i sommar!


Något köpt, något lagat är en projekt med El Coto de Rioja.
El Coto de Rioja importeras av Spendrups Vin AB

NKNL

Hej!

Här inne finns info om alkohol. Du måste vara minst 25 år besöka oss..