Något köpt, något lagat

Mat- och dryckessafari i Köpenhamn [Del 2] Ved Stranden 10

I juni besökte vi matmeckat Köpenhamn på jakt efter guldklimpar att dela med oss av. För visst har den danska huvudstaden seglat upp till toppen av potatismoset vad gäller mat och dryck. Staden har formligen exploderat på senare år där mindre områden bortom Ströget har blivit givna resmål om du älskar god mat och något gott i glaset. Vi på Något köpt, något lagat gav oss helt enkelt åstad för att under en helg undersöka matstaden Köpenhamn. Det blev en bra helg. Del 1 avhandlade Torvehallerna.

Ved Stranden 10 – Vinhandel & Bar

Vid sidan om Ströget en bit nedanför Amagertorv ligger Ved Stranden 10 Vin, Vinhandel & Bar. Här, i ett vad som synes gammalt Apotek samsas numera andra vätskor än ricinolja och grön Absint. Eller ja, vem vet, kanske finns det fortfarande Absint under disken?! Ved Stranden 10 ligger lite avskilt nere vid kanalen (som går runt Slottsholmen) och det kan vara lätt att missa vilket de allra flesta turister verkar göra – perfekt! Se karta. Fina dagar har ett gäng bord och stolar placerats utmed kanalen så att du kan enkelt kan praktisera träbåtsspotting tillsammans med en fint glas vin och fantastisk mat.

Ved Stranden 10 fokuserar på småskaliga vinproducenter från Frankrike, Italien, Österrike, Spanien, Tyskland m.fl. Många flaskor kan du få på glas och personalen guidar dig gärna runt i vinvärlden – glas för glas. För det är nämligen så att det inte finns någon meny, du förklarar vilken sorts vin du skulle vilja dricka och sedan serverar personalen dig smakprov tills du hittar en favorit. Kul och annorlunda approach.

Förklara vilken sorts vin du skulle vilja dricka och sedan serverar personalen dig smakprov tills du hittar en favorit.

Ett litet urval kan du även köpa med dig hem.

Men det är inte endast vinerna och servicen som är hundraprocentig, här är även maten som serveras överraskande bra. Om de skulle döpa om etablissemanget till Ved Stranden 10 Vin- och Matbar skulle ingen anse var det minsta konstigt. Eftersom eftermiddagen var ung valde vi lite smårätter. En planka med ost och chark samt en fläskrilette med dijon som serveras med ett nybakat surdegsbröd av lite grövre typ. Fantastiskt välsmakande och Ved Stranden 10 är överlag ett mycket trevligt ställe med en service som gör att man känner sig som hemma särskilt off-hours när personalen verkligen har tid att prata vin och mat. Svenske sommelieren Andreas visade även oss ned till att kika på vinkällaren. Många godsaker att smaka…

Vintips till chark och lagrad ost (hemma på balkongen)

 

El Coto de Imaz Reserva – Kryddigt och mustigt

Ett balanserat rödvin på druvan tempranillo. Vinet har en utvecklad och kryddig smak med tydlig fatkaraktär med inslag av mogna blåbär, plommon, vanilj och viss kryddighet.

El Coto de Imaz Reserva →

cph_ved_stranden_10 cph_ved_stranden_10-14 cph_ved_stranden_10-13 cph_ved_stranden_10-12 cph_ved_stranden_10-11 cph_ved_stranden_10-9 cph_ved_stranden_10-8 cph_ved_stranden_10-7 cph_ved_stranden_10-6 cph_ved_stranden_10-5 cph_ved_stranden_10-4 cph_ved_stranden_10-2 cph_ved_stranden_10-10

 

 

NKNL

Hej!

Här inne finns info om alkohol. Du måste vara minst 25 år besöka oss..