Något köpt, något lagat

Mat- och dryckessafari i Köpenhamn [Del 5] BÆST

Sugen på en matweekend? Testa Köpenhamn! För visst har den danska huvudstaden seglat upp till toppen av potatismoset vad gäller mat och dryck. Staden har formligen exploderat på senare år där mindre områden bortom Ströget har blivit givna resmål om du älskar god mat och något gott i glaset. Vi på Något köpt, något lagat gav oss helt enkelt åstad för att under en helg undersöka matstaden Köpenhamn. Det blev en bra helg. Del 1 avhandlade Torvehallerna. Del 2 handlade om Ved Stranden 10 Vinhandel & Bar. Del 3 handlade om fantastiska tacos på Hija de Sanchez. Del 4 avhandlade speciella Warpigs i Kodbyen.

BÆST

Vårt sista stopp i Köpenhamn och vi landar på pizzeria i Nørrebro utöver det vanliga. Här skapas magi på en pizza men det är inte det enda som serveras här. På BÆST finns en tanke men främst ett hjärta för det som serveras. 400% fokus på ekologiska och närproducerade (och egenproducerade) råvaror. Magiska drycker och handgjord Burrata och Mozzarella direkt från restaurangens egen bondgård. Egengjord paté, rilettes, korvar… listan kan nästan göras oändligt lång. Det är bäst att inte tänka så mycket utan bara beställa den stora menyn och låta sig transporteras till öppna landskap, någontans runt medelhavet där människa och natur lever i symbios med varandra.

Nørrebro är en f.d ruffig del av Köpenhamn där du för några år sedan inte ville gå ensam på kvällarna – droger och kriminalitet var en del av vardagen men stadsdelen genomlevde en förändring och har på senare år transformerats till ett mat- och dryckesmecka.

En av NOMAS mer kända sous-chefs Christian Puglisi, en dansk-italienare född i Messina på Sicilien öppnade RELAE i Nørrebro och senare BÆST (med bageriet Mirabelle) tillsammans med Kim Rossen.

Let’s eat!

Det är såklart att förväntningarna var höga, tanken var egentligen att beställa två pizzor var och rulla hem till hotellrummet men menyn ville något annat. Den ville Stora Menyn. Kort och gott ett urval av allt på BÆST. Priset är humant, särskilt pizzorna som max kostar 135 dkr. Stora menyn för  450 dkr vilket med facit i tjocktarmen är snudd på mycket prisvärt. Detta är Stora Menyn på BÆST.

baest_kopenhamn-16

BÆST till höger och bryggeripuben Brus på vänster – väl värt ett besök. Både dryck och mat i toppklass. Men det är en annan historia.

baest_kopenhamn-2

Tapas på närproducerade och ekologiska råvaror
baest_kopenhamn

Paté på vildsvin

baest_kopenhamn-7

Burrata med luftorkad skinka och hyvlad vit tryffel.

baest_kopenhamn-14 baest_kopenhamn-13

Salsiccia, primörer och en len potatispuré samt rostad vit sparris med olivolja och parmesan.

baest_kopenhamn-12 baest_kopenhamn-11 baest_kopenhamn-9 baest_kopenhamn-8

Fantastisk pizza – otroligt god pizzadeg.

 

NKNL

Hej!

Här inne finns info om alkohol. Du måste vara minst 25 år besöka oss..