Något köpt, något lagat

Mat- och dryckessafari i Köpenhamn [Del 1] Torvehallerne

Vi er røde, vi er hvide… Köpenhamn är alltid ett trevligt resmål vare sig du gillar Carlsberg och en gammeldansk, smörrebröd, fine-dining eller hantverksöl. Staden har formligen exploderat på senare år där mindre områden bortom Ströget har blivit givna resmål om du älskar god mat och något gott i glaset. Vi på Något köpt, något lagat gav oss helt enkelt åstad för att under en helg undersöka matstaden Köpenhamn. Det blev en bra helg. Del 2 om Ved Stranden 10 Vinhandel & Bar hittas här.

Torvehallerne

tvh_nknl

Det är  ett säkert kort att starta den kulinariska resan på Torvehallerne ett stenkast från Nørreport. Matmarknaden slog upp portarna 2011 och sedan dess har köpenhamnsborna fått en given tillflyktsort vardagar som helgdagar. Här på Torvehallerna samsas cirka 60 st handlare som säljer allsköns gottigheter i både fast och flytande form i de två huvudbyggnaderna – mellan dem säljs grönsaker i parti och minut.

Hija de Sanchez

tvh_nknl-22

Innan du ens behöver gå in i hallen tycker vi att det är ett måste att besöka Hija de Sanchez – en helt underbar liten taqueria mittemellan de två hallarna. Här basar Rosio Sanchez den före detta chefskonditorn på NOMA (japp, THE Noma) och det serveras fantastiska tacos rakt upp och ned på en papptallrik. Tortillan bakas varje dag på riktigt sydmexikanskt Masa Harina-mjöl och allt är sådär galet gott. Egen artikel om Hija de Sanchez kommer inom kort.

Tapa del Toro

tvh_nknl-15

tvh_nknl-17

tvh_nknl-16

När det så är dags att äntra hallen med några fina tacos och en öl (eller två) i magen kan du styra kosan mos tapasstället Tapa del Toro, välbesökt och gemytligt på helgdagarna men väl värt besväret att vänta på. Välj små tapas eller varma större, här finns både klassisk Patata med Mojo Rojo-sås, Pata Negra och Pimientos de Padrones. Frågar du om dryckesförslag får du ofta sherry som svar. Supergott och prisvärt, 40dkk per glas.


Vintips till tapas (när du är hemma i Sverige)

El Coto Blanco – Torrt, lätt och avrundat

Torrt vitt vin med ungdomlig och lätt karaktär. Vinet har en frisk och fruktig smak med inslag av päron och citrus.

El Coto Blanco →

Coto Vintage Rosado – Torrt, friskt och fruktigt

Ett matvänligt rosévin gjort på druvan tempranillo och lite garnacha. Torr, frisk smak smak med inslag av hallon, jordgubbe och röda vinbär.

Coto Vintage Rosado →


Ma Pouleh

tvh_nknl-20

tvh_nknl-19

Hos Ma Poule hittar du den populära ankmackan alla talar om, kort och gott en lång fransk baguette med confiterat anklår och dijondressing serverad av käcka fransoser och fransyskor. Serveras gärna med en Cremant Blanc de Noir. Godt!

Mikkeller & Friends Bottle Shop

tvh_nknl-23

Hos Mikkeller & Friends Bottle Shop hittar du obskyra öl från danska och välkända hantverksbryggeriet Mikkeller och deras kompisbryggare världen över.

Norcino

tvh_nknl-8

Startar du din dag på Torvehallerna, testa gärna Norcino, en italiensk delibutik med riktigt bra frukostattiraljer.

Besök den här sidan och hitta din favorit

 

 

NKNL

Hej!

Här inne finns info om alkohol. Du måste vara minst 25 år besöka oss..