Något köpt, något lagat

Ostpaj á la Ängsholmen med Serranoskinka och örtkräm på buffelyoghurt

En enkel men god maträtt – perfekt till picnick i sommarsolen. Linda Elvingson lagade under vårt reportage (här kan du läsa reportaget) hennes mycket goda variant av en ‘enkel’ ostpaj. Man tacker! Självklart är många av ingredienserna direkt från gårdsmejeriet vilket fick hela anrättningen att lyfta. Fantastiskt att få smaka något som kommer endast 5 meter från ursprunget. För att göra det extra snabbt användes färdig smördeg – utan förgräddning.  Tillbehör: serranoskinka och köpt basilika. Mjölken, äggen, buffelyoghurten, buffelosten och den lagrade fjällkoosten var direkt från gårdsmejeriet. Till maträtten gjorde vi en fräsch sallad med flagad lagrad buffelost. Smakar lite som pecorino fast med buffelmjölksmak. Unikt.

Nyttja någon av våra många gårdsmejerier och laga din egen ostpaj deluxe.

Pajingredienser:
Ett ark smördeg
2 ägg
4 dl mjölk (i detta fall: direkt från mjölktanken)
400 gr lagrad ost ( i detta fall: Ängsholmens fjällkoost)
4 st skivor serranoskinka
en näve hackad basilika
salt och peppar
4 soltorkade tomater

Ugntemp:
180 grader i 30-40 min.

Örtcremé:
2 dl yoghurt
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
1 msk bra olivolja

Sallad:
1 påse färdigblandad sallad – gärna italiensk blandning.
En näve flagad buffelost eller parmesan.
Olivolja – gärna Terra Felix från Foglia.

Såhär gjorde Linda:

Börja med örtkrämen så att smakerna hinner sätta sig. Pressa eller finhacka vitlöken samt repa av bladen från timjanbusken. Tillsätt till yoghurten och rör om. Smaka av med salt, peppar och olivolja (späd med mjölk om hellre gillar en rinnigare kräm). Låt vila i sval eller kyl. Pajen: Klä arket smördeg över pajformen. Börja med att grovt hacka osten, vispa sedan samman mjölk och ägg och tillsätt sedan den hackade osten till blandningen. Rör runt lite. Häll blandningen i den klädda pajformen. Riv serranoskinka, hacka basilika och soltorkade tomater grovt och fördela över pajen. Salta och peppra en aning. OBS. Tänk på att vara försiktig med salt om du använder en långlagrad hårdost som naturligt har stor sälta.Hiva in i ugnen på 180 grader i 30-40 min. Med varmluftsugn går det lite snabbare. Pajen är naturligt lite krämig men ska inte vara rinnig. Blanda sallad och olivolja och toppa sedan med den flagade buffelosten.


Vintips


El Coto Crianza – Ungt, kryddigt och mustigt

Ett kryddigt och mustigt rödvin med fatkaraktär. Inslag av muskot och körsbär. Druvan är tempranillo och vinet lagras i två år, minst ett år på ekfat.

El Coto Crianza →

ostpaj-angsholmen4
ostpaj-angsholmen5
ostpaj-angsholmen3 ostpaj-angsholmen2
ostpaj-angsholmen

NKNL

Hej!

Här inne finns info om alkohol. Du måste vara minst 25 år besöka oss..