Något köpt, något lagat

Stegsholms Gård på Gålö – Ö-Märkt Skärgårdskött

Stegsholms Gård – en av de sista mjölkgårdarna i Stockholmstrakten ligger beläget cirka 25 minuters bilresa söderut från Stockholm på halvön Gålö. Det tar cirka 55 minuter med kollektivtrafiken från Sthlm C via Haninge till Stegsholm. Resmålet är värt varenda minut av skumpande på tunnelbana medelst buss men åker du bil finns inga ursäkter för att INTE bege till det lilla paradiset i skärgården när vädret tillåter.

stegsholm-3

Från Stockholm åker du söderut på väg 73 förbi Haninge någon kilometer och svänger sedan av mot Dalarö på väg 227. Väg 227 följer du tills du kommer till en grillrestaurang och lantlivs därefter svänger du direkt höger och följer vägen några kilometer sedan har du infarten och parkeringen till höger.

stegsholm-2

Här på gården arbetar hela familjen Borg med en mängd olika saker som hör bondelivet till. 1990 tog Anders och Åse över arrendet från Anders mor och far (Gunnar och Inga-Britt Borg). Anders har dock arbetat på gården sedan 1968. Numera delas arrendet med Anders son Johan och hustrun Åse (Lill-Åse på gården). Det sedvanliga gårdsarbetet består i att se till så cirka 40 mjölkkossor kommer till och från sitt bete på den frodiga halvön. På sommaren kräver mjölkdjuren cirka 5 timmars arbete per dag men på vintern 8 timmar fördelat över dygnet. Mjölkning, fodring, mekande och mycket mer ingår 365 dagar per år – även på midsommardagen, vilket gör semestrar till en lyxvara. Utöver mjölkdjuren finns också cirka 80 ungdjur som lotsas runt till de bästa betesplatserna runt om på ‘ön’ samt 25 tackor och 40 lamm som lever ett ganska lyxigt liv på Fjärdlång i yttre skärgården.

Cirka 10 ton nötkreatur och lamm skickas från Stegsholm varje år till slakt hos Skärgårdskött på Värmdö. Psst, visste du att flera av toppkrogarna eftersöker kött från upp till åtta år gamla djur. Från Skärgårdskött kan du köpa färdiga blandlådor av kött från cirka 35 gårdar i skärgårdsområdet. Köttet är styckat och förpackat gårdsvis vilket gör det är fullt möjligt att välja just din favoritgård.

stegsholm-4

Vid sidan om det vanliga lantbruket driver familjen en ridskola med 11 hästar av sorterna shetlandsponny och gotlandsruss vilka också utgör själva ridstallet. Här på gården finns också ett mäkta mysigt gårdskafé som barn och barnbarn hjälper till att sköta tillsammans med Åse. Här hittas hembakat, rökt fisk från lokala rökeriet, ostar från Sanda Gårdsmejeri och mycket mer. Kanelbullar och andra söta bröd försvinner som smör i solsken – även matbröden är mycket populära bland öbefolkningen. Och apropå smör tillverkar de sitt eget och säljer i gårdsbutiken. En lättare lunch erbjuds och självklart kan du köpa på dig av gårdens egna kött som de får tillbaka från Skärgårdskött efter att det långsamt hängmörats till perfektion.

Åse är gårdens ansikte utåt. Barnprogrammet Bondgården som sändes på Bolibompa är just från Stegsholms Gård (på Bolibompa nu i sommar) och med Åse i huvudrollen. Det är sålunda Åse jag fick kontakt med via Skärgårdskött och agerar vänlig vägvisare förbi lantbruksmaskiner, kossor och en och annan familjemedlem. Åse är gift med Johan vars mamma också heter Åse varvid Johans Åse kallas Lill-Åse. Så ni vet!

stegsholm-5

Nästan hela Gålö ägs av Skärgårdsstiftelsen som har till syfte att bevara Stockholms skärgårds egenart och att främja turism, kultur och friluftsliv. Stegsholms Gård arrenderas av familjen Borg (sedan 1968) och de förfogar över cirka 180 hektar brukningsbar mark. Runt hela Gålö finns det över 3 mil vandringsleder som går genom en fantastisk natur med stora ekhagar fulla av djur. Det finns mycket bär och svamp och vid Skälåker ligger Stockholms skärgårds längsta sandstrand – sisådär 1 km lång barnvänlig strand. Från Stegsholms Gård startar Stegsholmsrundan – en fin vandring på 2.6 som tar dig förbi kossor, torp och fin utsikt.

stegsholm-6
stegsholm-7

stegsholm-8

stegholms-gard

stegsholm-10


Kontaktuppgifter

Stegsholms Gård, 137 91 Haninge
Vid frågor, ring Åse på 070-2378936 eller maila på info@stegsholmsgard.se | stegsholmsgard.se


NKNL

Säg nåt

Hej!

Här inne finns info om alkohol. Du måste vara minst 25 år besöka oss..