Något köpt, något lagat

Ugnsgratinerad ost med spanska charkuterier och bröd

COTO VINTAGE ROSADO
Torrt, friskt och fruktigt

Ett matvänligt rosévin gjort på druvan tempranillo och lite garnacha. Torr, frisk smak smak med inslag av hallon, jordgubbe och röda vinbär.

Till vinet på Systembolaget →

Det är något syndigt gott med ost och särskilt varm, rinnig ost. Bara tanken gör att nackhåren reser sig i välbehag 😉 Det finns en hel del ostar som passar utmärkt att kasta in i ugnen och under tiden du dukar, skivar bröd, tar en selfie så har faktiskt osten förvandlats till en fondue. Ta-da, fantastiskt enkelt. En jättegod ost som kanske inte finns överallt är Jürss Mejeris Granbarkost. Den har granbark virat runt sig som gör att osten hålls på plats. Det är dock viktigt att inte låta den gå för länge – så håll koll.

Såhär skriver Jürss på sin hemsida:

Granbarksosten är en speciell ost med aromatisk kitt- och vitmögelyta. Osten kan även ha inslag av vildmögel. Den skall smältas i ugnen och ätas ungefär på samma sätt som en ostfondue. Sätt ugnen på 200–225 grader och låt stå i ugnen c:a 15–20 min eller tills osten får en fondueliknande konsistens. Runt osten har vi lindat en tunn ring av granbark som fungerar som form när osten värms i ugnen. Säljs hel. Vikt c:a 500 g. 

Något köpt:
Fondueost i egen form typ Granbarkost eller Vacherin Mont D’Or
Vitt bröd typ baguette eller Levain
Valfria charkuterier: Cecina de Leon, Serrano, Chorizo-salami, Pata Negra etc.

Något lagat
Du behöver ju inte laga något, endast värma osten 🙂

Gör så här:

Sätt ugnen på 210 grader och skjutsa in osten täckt med aluminumfolie i en ugnsfast form i 15-20 minuter. Osten ska vara rinnig och lite varm. Under tiden osten är i ugnen behöver du endast lägga upp tillbehören och skiva brödet. Du kan givetvis skära grönsaker och doppa i fonduen också.

Klicka för större bilder!

NKNL

Hej!

Här inne finns info om alkohol. Du måste vara minst 25 år besöka oss..